WebEDISON - FAQ - Blijft hangen op bezig met initialiseren

Algemene instellingen

 • Als WebEDISON blijft hangen op "Bezig met initialiseren" onder het tabblad tabje%20verzenden_0.gif of het tabblad EDISON - tabje terugzendingen afhalen, sluit dan ALLE browservensters van uw internet en probeer eens opnieuw. Als je met de eID werkt, moet je deze ook even uittrekken en terug insteken. Zodoende wordt jouw vorige aanmeldsessie volledig afgesloten.
  Opgepast: Als jouw schoolpakket ook via de browser werkt, moet u het schoolpakket ook sluiten.
   
 • Op de vraag in verband met certificaten in WebEDISON moet je Yes/Yes of Always/Always (kies Always om deze vraag niet meer te krijgen) antwoorden. Zie WebEDISON stelt vraag i.v.m. certificaat.
   
 • Indien het probleem blijft, kan je naar de volgende pagina gaan: http://www.java.com/nl/download/installed8.jsp om te testen welke versie je hebt en of Java goed geïnstalleerd is; klik hiervoor op de knop .Edison-knop_java_versie_controleren.

Je krijgt een melding van Java als je deze test wil uitvoeren. Selecteer "Do not show this again for apps from the publisher and location above" en klik op Run.

Security warning: Do you want to run this application?
 • Indien alles ok is, krijgt je de melding: "U beschikt over de juiste Java-versie. (Version 8 Update 151)."
  Gecontroleerde Java-versie Gefeliciteerd! U beschikt over de juiste Java-versie. (Version 8 update 141).
  De laatste versie is sinds 17 oktober 2017 Java 8 update 151 voor Windows en voor Mac OS X 10.7.3 en hoger.
 • Anders krijg je de melding "Er is een oudere versie van Java op uw systeem gedetecteerd". Om te testen welke versie geïnstalleerd staat en of deze werkt, klikt u op de momenteel geïnstalleerde versie van Java testen. Dan krijg je normaal een schermpje zoals hierboven, maar bij versie zal een lagere versie staan. Het kan ook zijn dat je de melding krijgt dat Java niet werkt of een rood kruisje, dit kan het gevolg zijn van een update die mislukt is. In beide gevallen zou je de meest recente versie moeten installeren, zie waar haal ik de laatste versie van java?

BELANGRIJK: Op de site van java wordt aangeraden om ALLE oude versies van Java van uw systeem te verwijderen.

 • Datum en tijd op pc controleren

  Als de Javatest lukt, maar WebEDISON toch blijft hangen op Bezig met initialiseren in tab 'Verzenden' en in tab 'Terugzendingen afhalen', zou je de datum en tijd van de pc moeten controleren en aanpassen indien deze niet correct zijn. Als je dan de pagina van WebEDISON vernieuwt via bv. F5 zou het wel moeten lukken.
  Tijdens het gebruik van het certificaat wordt ook de datum en tijd gecontroleerd; staat de datum in het verleden, dan blijft de controle hangen.

Specifieke instellingen voor Firefox

Vanaf Firefox 52, beschikbaar sinds 9 maart, wordt de Java plug-in geblokkeerd. Dit was al een tijdje aangekondigd door Firefox, maar er was niet gezegd in welke versie en wanneer dat precies zou zijn.

Oplossing korte termijn

Oplossing is om de speciale versie Firefox Extended Support Release Windows of  Firefox Extended Support Release Mac te installeren, deze bevat niet onmiddellijk alle nieuwste functies, maar biedt wel dezelfde beveiliging. Deze mag u standaard installeren in dezelfde map en de huidige Firefox overschrijven. Alle favorieten en instellingen worden overgenomen. U kunt controleren dat u met Firefox ESR werkt door in Firefox Windows Edison firefox Menu openen: 3 streepjes- ? - Over Firefox te doen, u gaat daar zien staan Firefox ESR. Bij Mac doet u Over Firefox.

Firefox Extended Support Release 32bit

Nu kunt u terug zonder problemen werken met WebEDISON. In de Firefox ESR versie wordt de Java plug-in wel uitgevoerd.

Oplossing lange termijn

Samen met onze informaticaleverancier onderzoeken we een aantal mogelijke pistes om dit probleem op te lossen.
We brengen jouw op de hoogte zodra hierover meer bekend is. Men kijkt nu in de richting van webservices zoals ook voor Discimus gebruikt worden. De webservices zullen actief worden in januari/februari 2018. Uw schoolpakket moet hiervoor ook aanpassingen doen om dit te ondersteunen.

 • Plugin ingeschakeld? Firefox 64bit of Firefox 32bit?

Bij Firefox moet je altijd eens controleren of de Java plug-in wel ingeschakeld is want soms wordt deze uit veiligheidsoverwegingen uitgeschakeld. Ga hiervoor naar Firefox -Edison firefox Menu openen: 3 streepjes - Add-ons - Plug-ins, zoek naar Java(TM) Platform SE gevolgd door versienummer en controleer dat deze staat op Vragen om te activeren. Zo neen klik achteraan op driehoekje en selecteer Vragen om te activeren

Icoontje van Java plugin voor Firefox

Opgepast: Java wordt sinds 9 maart enkel uitgevoerd in Firefox ESR 32bit. In de 64bit versie werkt Firefox met "whitelisted plugins", enkel plugins die op deze goedgekeurde lijst staan worden uitgevoerd. Deze lijst bevat enkel Silverlight en Flash.

Je kan beide versies van Firefox langs elkaar installeren. Ga naar  Firefox Extended Support Release Windows of  Firefox Extended Support Release Mac om de Firefox ESR 32bit installatiebestanden te vinden.

Kies tijdens de installatie, aangepast, daar kan je de doelmap aanpassen. Standaard staat er C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\, maar controleer dit best even, zodat je Firefox64bit niet wordt overschreven. Eventueel kun je zelf een aangepaste doelmap kiezen C:\Program Files\Mozilla Firefox32\

Opgepast: Je kan ze niet tegelijkertijd opstarten, dan gaat hij de versie die momenteel openstaat openen of je op de snelkoppeling van 32bit of 64bit klikt, maakt niet uit.

 • Plugin toegestaan?

In Firefox krijgt je voor de url/het adres een blokje waar je op moet klikken om dan te kiezen voor "Toestaan en onthouden".

Edison Firefox grijs blokje voor url
 • Is het in tabblad Terugzendingen afhalen?

In het tabblad Teruzendingen afhalen blijft Firefox gemakkelijk hangen op Bezig met initialiseren. Je mag dan op Esc (op uw toetsenbord) klikken om dit te annuleren. Dit is al intern eens gemeld geweest, maar deze aanpassing heeft niet alle problemen opgelost. Probleem is opnieuw gemeld.
Dit is enkel van toepassing in het tabblad Terugzendingen afhalen. In het tabblad Verzenden mag Firefox niet blijven hangen op Bezig met intialiseren.

Tijdelijke oplossing: verwijder de tijdelijke bestanden in Java en Firefox. Dit werkt niet altijd en is ook geen definitieve oplossing. Het kan zijn dat je dit na een tijdje eens moet herhalen.

Java 8.x, 7.x, 6.x ga naar Configuratiescherm - Java - General - knop Settings - knop Delete Files - Trace and log files, Cached Applications and Applets en Installed Applications and Applets aanvinken en dan de knop OK.
Daarna kan je Keep temporary files on my computer uitvinken.

Wis de volledige geschiedenis in Firefox en herstart Firefox.

Firefox alle geschiedenis wissen

Specifieke instellingen voor Internet Explorer

 • Indien het probleem blijft en je werkt met Internet Explorer moet je *.vlaanderen.be en *.belgium.be aan vertrouwde websites toevoegen.

Om *.vlaanderen.be toe te voegen moet je als volgt te werk gaan: vink onderaan Serververificatie (https:) uit, typ *.vlaanderen.be en klik Toevoegen.

Venster vertrouwde websites: *.Vlaanderen.be toevoegen

Voeg ook de andere site toe door *.belgium.be in te typen bij Deze website aan de zone toevoegen, klik daarna op de knop Toevoegen. Vink onderaan Serververificatie (https:) terug aan en klik knop Sluiten.

Vertrouwde websites: reeds toegevoegd: *.belgium.be, *.vlaanderen.be

Sluit alle browservensters en log opnieuw aan in WebEDISON.

 • Indien het probleem blijft en je werkt met Internet Explorer, ga naar Extra - Internetopties - Tabblad Beveiliging - Vertrouwde websites. Controleer of het beveiligingsniveau op Normaal (of lager) staat, zoniet klikt u eens op de knop Standaardniveau, bevestig, sluit Internet Explorer en probeer opnieuw. Probeer ook lagere beveiligingsniveaus. Altijd eerst Internet Explorer sluiten en dan pas proberen.
Bij internetopties\ het tabblad beveiliging\ veiligheidsinstellingen voor de vertrouwde websites
 • Indien het probleem blijft, kan je hetzelfde ook eens proberen in een andere browser bvb Firefox. Zie Firefox ESR. Na de installatie van Firefox, kan je best de instellingen importeren uit uw andere browser. Voor Firefox moeten er extra aanpassingen gedaan worden in de browser. Zie Welke instellingen moet ik doen in Firefox om met WebEDISON te kunnen werken. Probeer nu eens in Firefox naar WebEDISON - tab Verzenden te gaan. Als het wel lukt in Firefox, maar niet met IE, is het een probleem met Java en IE. Ga naar het volgende puntje om dit op te lossen : Internet Explorer Opnieuw instellen.
 • Indien het probleem blijft, kan je Internet Explorer eens opnieuw instellen naar de standaardinstellingen. Hiervoor ga je naar Extra - Internetopties - tab Geavanceerd - onderaan Instellingen voor Internet Explorer opnieuw instellen, knop Edison-knop_opnieuw_instellen_0.gif,

IE11 en 10: controleer dat selectievakje Persoonlijke instellingen verwijderen NIET is aangevinkt. Zodoende worden volgende gegevens niet verwijderd:

 • Browsegeschiedenis, tijdelijke internetbestanden, cookies, formuliergegevens en opgeslagen wachtwoorden
 • Opgegeven URL-gegevens en menu-uitbreidingen
 • InPrivate-filtergegevens
 • Lijst met onlangs gebruikte items in Explorer

Moest het probleem blijven, dan kan je nogmaals knop Edison-knop_opnieuw_instellen_0.gif klikken en controleer vervolgens of het selectievakje Persoonlijke instellingen verwijderen is aangevinkt.

Jouw favorieten blijven sowieso bewaard.

Specifieke instellingen voor Google Chrome.

Een aantal gebruikers van WebEDISON werken met Google Chrome. Deze browser wordt in principe niet door het departement ondersteund maar de werking was tot nu over het algemeen uitstekend.

 • Vanaf de versie 45 van Chrome (september 2016) is gebleken dat deze geen Java meer uitvoert.

  NPAPI-ondersteuning door Chrome
  De Java-plug-in voor webbrowsers is afhankelijk van de plug-inarchitectuur NPAPI. Deze is voor meerdere platforms geschikt en wordt al sinds lange tijd door de belangrijkste webbrowsers ondersteund. Google heeft in september 2013 plannen aangekondigd om NPAPI-ondersteuning door Chrome 'eind 2014' te verwijderen. Dit betekent feitelijk dat de ondersteuning voor Silverlight, Java, Facebook Video en overige soortgelijke op NPAPI gebaseerde plug-ins verdwijnt.

  Voorlopig kan je ook de extentie De Internet Explorer extensie in Google Chrome installeren in  Chrome, zo kan je toch met deze browser blijven verder werken. Voeg https://webedison.vlaanderen.be/* en https://www.java.com/* (zo kan je Java testen op www.java.com) toe aan de auto url's. Als je daarna naar WebEDISON gaat, gaat hij dit automatisch openen in een nieuwe tab via IE tab.
  Selecteer in de IE Compatibility Mode de IE11 Standard Edge Mode.
  Nu kun je naar https://webedison.vlaanderen.be gaan, de eerste keer moet je nog een extra "ietabhelper.exe" uitvoeren om de IE Tab te activeren.
  Je ziet bovenaan een blauwe balk als IE Tab actief is.
  Chrome blauwe balk IE Tab actief
  Definitieve oplossing gaat zijn om te werken met webservices rechtstreeks vanuit het schoolpakket zoals Discimus nu al doet.
   
 • Soms krijg je in Webedison bij het verzenden of het afhalen van terugzendingen de melding ‘Bezig met initialiseren’ en blijf je hangen in dit scherm, ook al heb je de laatste versie van Java geïnstalleerd. Dit wordt doorgaans veroorzaakt door een geblokkeerde plug-in.

Doe het volgende om dit op te lossen:

Rechts bovenaan in het scherm in de adresbalk, zie je een rood kruisje over een puzzelstukje staan:Bezig met initialiseren in Chrome

Wanneer je met de linker muisknop over het rode kruisje glijdt, zie je de tekst ‘Er zijn plug-ins op deze pagina geblokkeerd’ verschijnen.
Klik nu op het rode kruisje met de linker muisknop en selecteer in dit schermpje ‘Plugins altijd toestaan op webedison.vlaanderen.be’. Klik vervolgens op Gereed.

Edison: bij Chrome: plug-ins altijd toestaan op webedison.vlaanderen.be
Daarna moet je de pagina vernieuwen (klik op F5). Het verzenden en het afhalen van terugzendingen zou nu moeten lukken.

Specifieke instellingen voor Edge.

Edge is de nieuwe browser van Windows 10. Zoals Chrome voert Edge ook geen plugins uit. Het zal mogelijk blijven om Internet Explorer 11 te gebruiken en er voor bedrijven de standaardbrowser van te maken (via group policies) of om vanuit Edge een pagina te openen in Internet Explorer. Klik hiervoor rechtsboven op knop met 3 puntjes en kies Edge met Internet Explorer 11 openen.

Je kan Internet Explorer ook terugvinden in het Start menu onder Alle apps - Accessoires - Internet Explorer of All apps - Windows Accessories - Internet Explorer. Zie de specifieke instellingen van Internet Explorer