Overstappen naar Edison webservices

Internet Explorer (WebEdison) wordt niet meer ondersteund. Gelieve dringend over te stappen naar de Edison webservices.

Beste WebEdison-gebruiker,

WebEdison gebruiken op eigen risico. 
Microsoft heeft afgelopen zomer aangekondigd dat de ondersteuning van de Internet Explorer browser afgebouwd wordt, en dat is ondertussen vrijwel de enige browser waarmee WebEdison nog werkt. Deze ondersteuning van Microsoft stopte eind december.

Voor dit probleem bestaat een eenvoudige oplossing: verstuur zendingen en haal terugzendingen af rechtstreeks vanuit jouw softwarepakket.
Stap zo snel mogelijk over naar deze nieuwe manier van werken! Voor uitleg en ondersteuning kan je terecht bij jouw softwareleverancier.
 

Op 3 maart 2021 stuurden nog slechts 7 scholen zendingen via WebEdison, alle andere doen dit rechtstreeks vanuit hun softwarepakket!

Op 3 maart stuurden nog slechts 7 scholen zendingen via WebEdison, alle andere rechtstreeks vanuit hun softwarepakket.

 

Waarom deze verandering?

Om het jou als klant gemakkelijker te maken. Je hoeft je niet meer aan te melden bij WebEdison en Java-updates worden overbodig. Alle communicatie verloopt namelijk vanuit het softwarepakket. Dat is ook bij Discimus het geval.

Je kan via Edison webservices zendingen versturen en terugzendingen afhalen met om het even welke browser. WebEdison maakt gebruik van Java. Steeds minder browsers ondersteunen dat programma. Je bent dus, zoals nu, niet meer afhankelijk van Internet Explorer, Firefox ESR en Safari 10 of 11.  AGODI speelt met Edison webservices in op de technologieën van vandaag.

Het is al sedert eind 2018 technisch mogelijk om rechtstreeks vanuit het softwarepakket zendingen te versturen en terugzendingen af te halen.
Het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) werkte hiervoor samen met de softwareleveranciers aan een uitbreiding van WebEdison, de ‘Edison webservices’.

Wat verandert er?

De Edison webservices brengen een aantal veranderingen teweeg in vergelijking met WebEdison:

  • Zendingen versturen en terugzendingen afhalen kan rechtstreeks vanuit het softwarepakket.
  • Softwareleveranciers krijgen de mogelijkheid om het afhalen van de terugzendingen automatisch te laten gebeuren.
  • Aanmelden bij WebEdison is niet meer nodig.
  • Rechten toekennen in het Gebruikersbeheer van de Vlaamse Overheid (WebIDM) is niet meer nodig. De rechten worden beheerd in het softwarepakket.
  • Regelmatige updates van Java voor WebEdison zijn niet meer nodig.
  • Je moet aan AGODI doorgeven vanuit welk softwarepakket er zendingen verstuurd mogen worden voor jouw school (opnieuw naar analogie met Discimus). Contacteer hiervoor de Edison-helpdesk: T 02 553 90 90    helpdesk.edison@ond.vlaanderen.be

Als u éénmaal bent overgeschakeld is het de bedoeling dat u WebEDISON niet meer gebruikt. Wanneer u zendingen verstuurd hebt rechtstreeks vanuit uw softwarepakket moet u de terugzendingen ook via uw softwarepakket afhalen.
Als u tussendoor WebEdison gebruikt om zendingen te doen of terugzendingen af te halen, dan zal u deze niet terugvinden in uw softwarepakket.

Wat verandert er niet?

De zendingen worden nog altijd 's nachts verwerkt. Terugzendingen zijn de volgende werkdag beschikbaar.

Hoe werkt dit in mijn softwarepakket?

Je neemt daarvoor het best contact op met jouw softwareleverancier. De Edison webservices zijn beschikbaar in alle betrokken softwarepakketten.

Wat gebeurt er met de huidige versie van WebEdison?

WebEdison blijft voorlopig beschikbaar, maar u gebruikt het op eigen risico vermits Microsoft de ondersteuning van Internet Explorer heeft gestopt. WebEdison zal uiteindelijk verdwijnen.