Rechtstreekse zendingen en terugzendingen met Edison webservices

Beste WebEdison-gebruiker,

Weet je dat het technisch mogelijk is om rechtstreeks vanuit het softwarepakket zendingen te versturen en terugzendingen af te halen?
Het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) werkte hiervoor samen met de softwareleveranciers aan een uitbreiding van WebEdison, de ‘Edison webservices’.

In de maand november 2020 zijn al 91% van de zendingen op deze manier verstuurd.

91% van de zendingen van november 2020 zijn verstuurd via de Edison webservices.

Waarom deze uitbreiding?

Om het jou als klant gemakkelijker te maken. Je hoeft je niet meer aan te melden bij WebEdison en Java-updates worden overbodig. Alle communicatie verloopt namelijk vanuit het softwarepakket. Dat is ook bij Discimus het geval.

Je kan via Edison webservices zendingen versturen en terugzendingen afhalen met om het even welke browser. WebEdison maakt gebruik van Java. Steeds minder browsers ondersteunen dat programma. Je bent dus, zoals nu, niet meer afhankelijk van Internet Explorer, Firefox ESR en Safari 10 of 11.  AGODI speelt met Edison webservices in op de technologieën van vandaag.

Wat verandert er?

De Edison webservices brengen een aantal veranderingen teweeg in vergelijking met WebEdison:

  • Zendingen versturen en terugzendingen afhalen kan rechtstreeks vanuit het softwarepakket.
  • Softwareleveranciers krijgen de mogelijkheid om het afhalen van de terugzendingen automatisch te laten gebeuren.
  • Aanmelden bij WebEdison is niet meer nodig.
  • Rechten toekennen in het Gebruikersbeheer van de Vlaamse Overheid (WebIDM) is niet meer nodig. De rechten worden beheerd in het softwarepakket.
  • Regelmatige updates van Java voor WebEdison zijn niet meer nodig.
  • Je moet aan AGODI doorgeven vanuit welk softwarepakket er zendingen verstuurd mogen worden voor jouw school (opnieuw naar analogie met Discimus). Contacteer hiervoor de Edison-helpdesk: T 02 553 90 90    helpdesk.edison@ond.vlaanderen.be

Als u éénmaal bent overgeschakeld is het de bedoeling dat u WebEDISON niet meer gebruikt. Wanneer u zendingen verstuurd hebt rechtstreeks vanuit uw softwarepakket moet u de terugzendingen ook via uw softwarepakket afhalen.
Als u tussendoor WebEdison gebruikt om zendingen te doen of terugzendingen af te halen, dan zal u deze niet terugvinden in uw softwarepakket.

Wat verandert er niet?

De zendingen worden nog altijd 's nachts verwerkt. Terugzendingen zijn de volgende werkdag beschikbaar.

Hoe werkt dit in mijn softwarepakket?

Je neemt daarvoor het best contact op met jouw softwareleverancier. De Edison webservices zijn beschikbaar in alle betrokken softwarepakketten.

Wat gebeurt er met de huidige versie van WebEdison?

WebEdison blijft voorlopig beschikbaar en blijft nog even naast de Edison webservices bestaan. Je krijgt op tijd een bericht als WebEdison verdwijnt.